“Edebiyat Zordur, Tutkudur.”
22 Haziran 2022
“Edebiyat Zordur, Tutkudur.”
22 Haziran 2022

 

İnsan ruhunun beslendiği kaynaklar vardır. Kişi bu kaynaklardan bazılarını tercih eder. Bu tercih edilenlerden biri de edebiyattır.

Edebiyat, yazıcı sanatçıların ortaya özgün eser olarak koyduğu şiirler veya nesirlerdir. Dünya ve Türk Edebiyatı’nın başyapıt olarak kabul ettiği büyük eserler dışında, birde bugünün sanatçıları tarafından üretilen eserler vardır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de samimi yazarlar, şahsi, toplumsal ya da evrensel olan bir sevinci, umudu, hüznü, isyanı ilham edinerek sanatını icra ederler. Teknolojinin gelişmesi ile klasik yollardan dergi veya kitap yazarlığının dışında, bir de dijital platformlarda yazarlık yapılabilmektedir. Tarihte olduğu gibi bugünde kişiler yazılarını yazarlar fakat bunun değerlendirmesini toplum yapar. Toplumun buna hakkı vardır. Fakat toplumun yanlış algıladığı bir durum söz konusudur.

Gerçek şudur ki edebiyatçı bir dertten beslenir. Hakiki edebiyat tutkudan ve zordan doğar. Çünkü asıl edebiyat muhaliftir. Edebiyata konu olmuş duygular önü kesilmez bir tutkudur. Toplumun bir kısmı ise bu onurlu davayı ve hazzın ritmini tutan bu sanatı bir maddiyat sağlayıcı unsur olarak görebilmektedir. Fakat yazarlık, bir maddi gelir elde etme yolu olarak görülmemelidir. Etik kurallara aykırı soruların yeni yazarlara yöneltilmesinden genç kuşağın yazarlarının rahatsız olduğuna bizzat şahidim. Toplumda olan bu yanılgı belki de yazarlığı bir ekmek kapısı olarak gören yazarlardan kaynaklıdır. Oysa ki edebiyatçılık ve köşe yazarlığı bir meslek değil bir mücadele yoludur.

Özellikle ilkeleri olan sanatçılara bu tarz soruların sorulması bile hakarettir. Çünkü uğruna mücadele verilen birçok davanın getirisi olmadığı gibi ömürden ve birçok şeyden fedakarlık yapmak gerekmektedir. Bunları göz önüne alarak hassasiyetlerin oluşması gerektiğini düşünüyorum.
Ayrıca burada hakiki edebiyat derken suya sabuna dokunmayan çiçek böcek edebiyatından bahsetmiyoruz. Elbette edebiyat hayatın her alanıyla ilgilenmelidir. Ancak cenk türkülerini yazan, yaşatan, bir davanın savaşçı kalemleri ile sadece tartışma götürmez konuları ele alan pembe dizi modelindeki kalemleri veya güçlüden yana saf tutan kiralık kalemleri ayırt etmek lazımdır.

Kişi, kişisel ideolojisini veya duygusunu diğer insanlarla paylaşarak doğru bildiğini söylemelidir.
Biz, sanatı muhalif olarak tanımlayan bir şerefli zihniyete sahibiz. Yürekten bunca zorluğu göze alanlar ile hiç kimse karıştırılmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki Hiçbir zümre içerisinde yer alan kişilerin karakteri, değerleri, ilkeleri aynı olmak zorunda değildir. Bir yazarın, sanatçının veya farklı bir uğraş grubunun içindeki herkes aynı kumaşa sahip değildir. Saygılarımla…
22.06.2022
Türkmen Serkan CENGİZ

Serkan Cengiz

Anahtar Sözcükler: Bilgi | Edebiyat | Türk | Türk Edebiyatı
Katıl
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
İç Geribildirimler
Tüm Yorumları Gör

TANITIMLAR

Kitap ve Bilgi Ağı Tanıtımları

ON ALTI YILDIZ AHMET YESEVİ BİLGİ AĞI

onaltiyildiz.com

KALPEREN OCAĞI DERNEĞİ BİLGİ AĞI

kalpoder.com

İZGİ BİLGİ AĞI

"BİLGİNİN İZİ"

MUSTAFA KEMAL İZGİ “UZAY OTAĞ” KİTABI

MUSTAFA KEMAL İZGİ “HAYALİMDEKİ GÖKYÜZÜ” KİTABI

OKTAN KELEŞ “TENGRİ’NİN TÜRKÜ” KİTABI

NAMIK KEMAL ZEYBEK “TÜRK’ÜN İNANCI” KİTABI

BARAN AYDIN “HANKÂH” KİTABI

DERVİŞ OZAN “KURT’UN YOLU” KİTABI

Derviş Ozan "Kurt Kapanı"

Mustafa Kemâl İZGİ "Uzay Otağ"

Mustafa Kemâl İZGİ "Hayalimdeki Gökyüzü"

Ctrl (CMD) ve D tuşları ile İzgi Bilgi Ağı’nı tarayıcınızın yer imlerine ekleyebilirsiniz.

İzgi Bilgi Ağı’nda yazar olmak için; Yazarlık Başvurusu Formu’nu doldurarak, başvurunuzun değerlendirilmesini bekleyebilirsiniz.

İzgi Bilgi Ağı Yazılarını okuduktan sonra, yazının hemen altında bulunan yorum alanını kullanarak yorumlarını ekleyebilirsin.

İletişim Sayfamızdan bize ulaşarak, bilgi – öneri paylaşımlarınızı ve sorularınızı iletebilirsiniz.

Solverwp- WordPress Theme and Plugin