ÖNCEYİ, ÂNI VE GELECEĞİ YAKALAMAK / GÖRSEL İLETİŞİMCİLİK
Görsel İletişimcilikle ilgili olan meslek dallarından bahsetmeden önce, Görsel hafızamızın, grafiklerle ve sembollerle ilişkisi hakkında düşünelim. Gördüğümüz imgelerin, sembollerin, varlıkların duyularımıza etkileri açısından da değerlendirebileceğimiz, görsellerin işlenilerek sunulması ve bu sunuların hedef kitlelere ulaşmada etkin rol oynaması “GÖRSEL İLETİŞİM” kavramını anlamamıza yardımcı olacak etkenlerdir.
Görsel İletişim Disiplini ve sanatsal uygulamaları ile hazırlanan çalışmalar, kadim tarihlerde olduğu gibi, günümüzde sunulan eserler veya bir ürünün tanıtımı aşamasında da kullanılışlı olan, faydalanması gereken önemli bir yetkinliktir.
İnsanlık Tarihi’nde kayalara çizilen resim ve şekillerde de gördüğümüz, kimi zaman imza niteliğinde, kimi zaman da hatırlanma gerekçesi ile günümüze ulaşan veya ulaşamayan semboller mevcuttur. Tamgalar, Türk Tarihi’nde de var olduğunu bildiğimiz bu oluşumların en önemli örneklerindendir. Görsel İletişim anlamında bazı mesleklere yönlenmek isteyenlerin sembol incelemeleri konusunda bu konuları da inceleyip geçmişten süzülerek gelen kültür mirasımızı görsel sunumları için ele almalılardır.
Müzik, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Matematik, Felsefe, Metafizik, Tasavvuf gibi gönlümüzü ve aklımızı işletmemize yardımcı olacak olan çeşitli alan, disiplin ve/veya bilim dallarıyla ilgili az da olsa bilgi sahibi olmaları önemlidir. Görsel İletişim’de de bu gibi disiplinlerle, çok boyutlu düşüncenin, akıl bilimlerinin ve gönle dair değerlerin ustaca kullanılması da ilgili alanlarda başarılı olabilmek için önemli etkenlerdendir.
Önemli filozoflardan biri olarak değerlendirebileceğimiz, Grafik Tasarım ve Animasyon uzmanı da olduğu az bilinen, Barış Ağabey’imizden bahsetmek isterim. Türkiye, Türk Dünyası ve bütün İnsanlık için oldukça kıymetli olan ve bu konularda çeşitli faydalar sağlayan Sanatçı Barış Manço’nun, “geçmişimizi bilmenin önemini de” defalarca eserleri ile ve davranışlarıyla vurguladığını unutmayalım.
Görsel İletişim disiplininin içeriğinde de olduğunu bildiğimiz; fotoğrafçılık, grafikerlik, ressamlık ve diğer çeşitli çizim alanında meslek dalları vardır. Başarılı olabilmek için , bütün bu alanları iç dinamikleri ile iyi öğrenmeli ve kendi öz varlığımızın mensubu olduğu evrensel, yerel ve köksel tarihimizle, değerlerimizlerle, dinamiklerimizle aramızdaki bağları sağlam tutmalıyız. Alanımızla ilgili gerekli donanımları da sürekli tekrar ile, özgür bir ortamda, belki isteğe göre müzikler eşliğinde, mutlu olarak kazanmalıyız.
Gelişim, ilerleme, yenilik sunabilme, yenilikleri takip etme, geleceğe yönelik öngörüde bulunabilme gibi incelikleri sunumlarına ve tasarım süreçlerine yansıtabilme ve zaman yönetimi bu alanlarda çalışanlar için çok önemlidir.
Görselleri işlemek ve sunak için, ilgili alanlarda başarılı olmak isteyenler, geçmişi, ânı ve geleceği yakalamalıdır.
Tarihi bilen, ders çıkaran ve Bilgi Çağı’nı da yakalayan fikirlerle düşünen, üreten tasarımcıların da katkılarıyla bu konularda farklı alanlarda meslek sahibi olan bilinçli insanların da arttığı bir gelecek ümidiyle…
Hayatın seyri içerisinde, görsellerle, simgelerle ilgili mesleklere sahip ve bu alanlarla ilgilenmek isteyen herkese başarılar dilerim.
MUSTAFA KEMAL İZGİ