Könil (Gönül) sözcüğü sadece Türk Dilimizde olan, sadece Kalp sözcüğü ile karşılanamayan. Öz’e yaklaşma anlamını da içeren, aklın , kalbin ve ruhun maneviyatla harmanlandığı bir varlık…
Gönül Tengrimizin yarattığı her güzelliğin içsel okunuşu olabilir belki de. O’na yöneldikçe gönül bulunur. Gönül’e yöneldikçe her güzellikte O bulunur… O: Hû… illâ Huuuuuuu…
Oku, O: HUUUU …
OKUN, ÖKÜN …
OZLAŞTIKÇA ADIM ADIM…
Gönül söyletir, O’nun yazdıklarından yansıyanları yansıtır ağaca, köklere, göklere, dostlara… Gönle erdikçe iyileşir insan. . .
İşte yazılanlara ve insanın yazılanlardan kendi yazdıkları gönüldendir. Gönülleşmek zordur. Söz uçar, yazı kalır da, gönülleşmek birebir uymaktır yazılanlara…
Nice Âşıklar, Dervişler, Ozânlar, Çelebîler Gönül Dağı’na tırmanırken çok zorluklarla karşılaşmışlar. Belki de aralarından Hakîkî Pîrler, Erenler, Hakk Dostları tam anlamıyla gönülleşmeye ulaşmışlardır. Gökkube’nin Mânevîyâtındaki mânâların bilgilerin bütününe ermek de zaten Hakk’a mahsus. Erebilenler sadece Hakk’ın Dostluğu ile birlikte, sonsuzluktan sadece Hakk’ın Bahşettiği, izin verdiği kadarıyla bilgilere ermişlerdir.
Nasîbimiz kadarını biliriz. Yine de öğrenmekten vazgeçmemeliyiz. Nasip Dairesinde; Erdiğimiz kadarıyla ereriz.
“Resûl bir gün garip, fakir ve yetimlere iyilik etti, O ân Mîrâc oldu, Hakk’ı gördü. Sen de Allah’ı görmek istiyorsan garip, fakir ve yetimlere iyilik et…” Hâce Ahmet Yesevî
Pîrimiz , Türkistânî Hâce (Hoca) Ahmet Yesevî Atamızın bu sözünde mânevîyâta dair çok mânâlar vardır. İnanırım ki Yesevî gönülleşenlerdendir. Bize en çok Allah’ı, Allah’ın Yolu’nu, Buyruklarını, Hikmetlerini anlatan, hatırlatan, düşündürenlerdendir. Bizi Hû’ya yaklaştıran sonsuz boyuttaki sonsuz, Rahmânî varlıklardandır Yesevî Atamız da…
Gönle erdikçe, Hû’nun Dostluğuna erer insan adım adım… %100 gönülleşmek zordur. Biz yine de adım atmaktan vazgeçmeyelim dostlar.
Adım, Adam, Atam, Adem olsun. . .
Tengri biz mənən. Türk Dünyası azât olsun Öz Varlığı’na Tengri’nin kodladığı Hakk Yolu’nda olsun Tam bağımsızlığımız. Türk Töresi vâr olsun. Türk Varlığı’na dahil olan her varlıkta zuhûr eden Türkçülüğümüzün her varlığı; mânevî, insânî, siyâsî, boyutlarıyla vâr olsun.
Bize rehber olan Kûrân’a, Allah’a yöneltici olan bütün değerler vâr olsun. Türk Varlığı ‘ daki her varlığın özü bu değerlerimize yöneltir. Cân’a Cân , rûhâ rûh, bilişe biliş, öz’e öz, oz’a oz katar. İşte gönül cân, rûh, öz ve oz’dan gelen her varlığı muhtevîyâtında tutan yegâne bir varlıktır.
Türk’ün Tek Tengri İnanışı da adım adım gönülleştiricidir. 4 Kapı 40 Makam temsîlîdir. Nice sonsuz kapılar vardır bu sonsuz Âlem’de…
Gönüllerimizin özü güzeldir, hayal kurmaktan ve öze yaklaşmaya çalışmaktan vazgeçmezsek adım adım gönülleşebiliriz…
Gönül Kapılarınız açık olsun…
Adım Adım… Atam Atam… Adam Adam… Adem Adem…
Mustafa Kemâl İzgi